​​1. PENGENALAN

Kacip Fatimah (Labisia pumila) tergolong dalam keluarga Myrsinaceae. Kacip Fatimah hidup dan mempunyai taburan semula jadi di Indo-Cina, Thailand, Malaysia, Indonesia, Filipina, dan Papua New Guinea. Kacip Fatimah merupakan sejenis tumbuhan herba berkayu bersaiz kecil dan tumbuh renek dengan ketinggian 60 cm. Kacip Fatimah juga mempunyai beberapa varieti seperti Labisia pumila var, alata. Labisia pumila var, pumila dan Labisia pumila var,lanceolata.

Kacip Fatimah boleh didapati secara meluas di hutan tropika di Malaysia pada ketinggian melebihi 50 meter di atas paras laut. Dalam keadaan semula jadi di hutan, ianya tumbuh subur di bawah naungan tebal dengan kadar pertumbuhan yang perlahan. Kacip Fatimah perlu kawasan yang lembab dan mempunyai humus/organik yang tinggi dan tidak menakung air.

Kacip Fatimah adalah sejenis tanaman herba yang popular di kalangan masyarakat Melayu khususnya kaum wanita. Ia banyak digunakan bagi tujuan perubatan tradisional terutamanya untuk wanita yang lepas melahirkan anak. Kacip Fatimah dikatakan dapat mempercepatkan proses pemulihan dan dapat mengembalikan kecergasan selepas bersalin. Selain daripada itu ianya juga dikatakan dapat membantu mengecutkan rahim dan melangsingkan badan.

2. BOTANI

​2.1 Taksonomi

Nama Biasa              :       Kacip Fatimah

​Nama Saintifik         :       Labisia pumila

​Nama Lain               :       Mata Pelanduk Hutan, Akar Fatimah, Bunga

                                          Belangkas  Hutan, Hati Fatimah, Kunci Fatimah,

                                          Pokok Pinggang, Rumput Palis, Rumput Siti Fatimah, 

                                          Selusuh Fatimah.

Famili                       : ​      Myrsinaceae


 

2.2    Pokok

  • Pokok herba separuh renek yang biasanya tumbuh 30 – 60 cm tinggi; setiap tumbuhan mempunyai 4-10 daun yang menghala ke atas. Kacip fatimah boleh ditanam di dalam pasu atau polibeg, untuk pengeluaran komersil ianya boleh di tanam secara ladang.

2.3   Sistem Pengakaran

 

  • Kacip Fatimah mempunyai satu akar utama yang ditumbuhi dengan akar-akar rerambut halus di sekitarnya. Satu kelainan akar utamanya, bahagian huju​ng berkeadaan terpotong secara semulajadi.

 

2.4   Daun

 
  • Kacip Fatimah mempunyai daun yang berbentuk bujur dan berwarna hijau cerah. Namun terdapat  juga sesetengah spesis yang berdaun hijau gelap dan berwarna merah hati. Daun mempunyai variasi yang sangat luas dari segi bentuk dan saiz, ada yang berbentuk mata lembing, bujur telur atau lonjong, hujung daun tajam, pangkal daun runcing, lebar atau bulat; saiz daun 5 – 30 cm panjang atau lebih dan 1.8 – 10 cm lebar, sempadan daun ada yang bergerigi halus, banyak urat sekunder; tangkai daun ada yang pendek dan panjang antara 10 – 12.5 cm

2.5  Bunga 

 
  • Pokok Kacip Fatimah yang matang mula mengeluarkan bunga seawal umur tujuh bulan selepas dipindahkan di ladang yang berwarna putih dan bersaiz kecil. Terdapat satu tangkai bunga bagi satu-satu masa dan tangkai bunga akan terbit melalui pangkal daun, terdapat dalam jambak yang pendek 5 – 13 cm panjang mengikut varieti. 

2.6  Buah / Biji

  • Pokok Kacip Fatimah mempunyai buah berbentuk bulat, 5 mm ukuran garis pusat, berwarna hijau semasa muda, bertukar merah atau ungu setelah masak. Dalam keadaan pertumbuhan secara liar satu tangkai terdapat lebih kurang 5 hingga 10 biji. Manakala pokok yang di tanam boleh menghasilkan sehingga lebih 30 biji setangkai mengikut varieti.​

Baca Selanjutnya...