​​1. PENGENALAN 

Piper sarmentosum merupakan sejenis tumbuhan dalam famili Piperaceae yang digunakan dalam pelbagai masakan di Asia Tenggara. Daunnya agak sama dan sedikit keliru berbanding dengan daun sirih, tetapi tidak mempunyai rasa daun sirih dan umumnya bersaiz lebih kecil.Pokok ini berasal dari kawasan Asia Tenggara , Timur Laut India , Selatan China , Kepulauan Andaman. India , Laos , Kemboja, Vietnam, Malaysia , Filipina dan Indonesia.

Nama saintifik : Piper sarmentosum Roxb. 

Nama biasa : Nama tempatan : Kaduk 

Famili : Piperaceae​


 

2. CIRI - CIRI TUMBUHAN

Sejenis herba yang menjalar dan boleh mencapai sehingga 10 m panjang. Tumbuhan ini mempunyai rasa yang kurang pedas. Daunnya ringkas, berselang dan berbentuk seperti hati (7-14 cm 6-13 cm). Permukaan daun muda seperti berlilin. Bunganya kecil dan berwarna putih. Buahnya kecil , hitam , kering, dan bahagian hujungnya agak bulat.​


 

3. AMALAN TRADISI PERAWATAN

Daun kaduk digunakan dalam ubat-ubatan tradisional di Asia . Analisis kimia menunjukkan bahawa daunnya mengandungi naringenin antioksidan. Amides dari buahnya telah terbukti mempunyai anti- batuk kering dan aktiviti anti- plasmodial . Tumbuhan ini juga berfungsi untuk membantu penghadaman dan merawat demam . Ia juga berfungsi sebagai pembuang kahak (ekspektoran) , buahnya membantu membantu dalam menghalang lendir dan bahan lain dalam saluran pernafasan. Akarnya mempunyai pelbagai kegunaan iaitu untuk rawatan sakit gigi, batuk, asma dan radang selaput dada serta dermatitis kulat pada kaki.

Baca Selanjutnya...