Dokong
(Lansium domesticum
Corr)
merupakan
sejenis
buah-
buahan
yang
mempunyai
potensi yang
tinggi
dan
berdaya maju
untuk
dikomersilkan masa
kini.
Dokong
dipercayai
berasal
dari
Kg. Simpul,
Daerah
Tanjung
Mas
di
Wilayah
Narathiwat,
Thailand. Dokong dibawa masuk ke Malaysia dari Thailand dan telah ditanam di kawasan bersempadan dengan negara jiran seperti Jajahan Jeli dan Tanah Merah di Kelantan, Besut dan Jerangau di Terengganu dan Baling di Kedah. Buah dokong disambut baik oleh orang ramai di negeri ini. Sebahagian pengeluaran dokong dari kawasan ini telah dieksport ke Thailand. Tanaman dokong amat berpotensi untuk dimajukan dan digalakkan menanam secara besar-besaran.
Pokok dokong tidak besar tetapi boleh mencapai ketinggian ketahap 6 - 10 meter. Batang utamanya lurus dan kulitnya nipis berwarna hijau-perang. Pokok dokong yang ditanam dari anak pokok biji
(seedling) biasanya bercabang daripada paras 2-4 meter dari permukaan tanah. Dahan primeri yang keluar bersudut 5-20° iaitu menegak keatas. Oleh sebab itu, bentuk pokok dokong ini adalah oval, pirimidal atau kadangkala hampir bulat. Bagi
pokok
yang
ditanam
dari
anak
pokok
cantuman
baji,
ia
akan
bercabang
dari
paras
yang
lebih
rendah
(kurang
dari
1
meter)
dan
oleh
sebab
itu,
bentuk
pokok
menjadi
lebih
rendang
dan
terbuka.
Perbezaan
bentuk
kanopi
antara
pokok
dokong
yang
ditanam
dari
biji
dan
baji
adalah
seperti
di Gambar
rajah
1.
Apabila pokok matang dan berbuah, banir dipangkal akan terbentuk menjadikan pokok mempunyai tapak yang lebih teguh.
Baca Selanjutnya...