PENGENALAN

Ketumbar (Coriandrum sativum L.) adalah tanaman rempah dalam keluarga Umbelliferae. Tanaman ini dinamakan sempena 'koris', perkataan Yunani untuk pepijat, kerana buahnya yang belum matang mempunyai bau yang serupa dengan pepijat. Tanaman ini dipercayai berasal dari Eropah Selatan dan Asia, tetapi telah merebak ke banyak bahagian di dunia. Ia merupakan salah satu ramuan herba yang tertua, ia ditanam di taman Mesir purba dan benihnya telah ditemui di makam Mesir. Ia telah ditanam selama beribu-ribu tahun di India dan China. Ia diperkenalkan ke Mexico dan Peru oleh para penakluk Sepanyol. Orang Cina menggunakan ramuan herba untuk memberikan keabadian, sedangkan dalam budaya lain ia dianggap sebagai perangsang afrodisiak atau selera makan.

​​KHASIAT DAN KEGUNAAN

Kegunaan perubatan

  • Ketumbar dapat membantu pencernaan.
  • Digunakan secara luaran untuk merawat ulser.

Kegunaan dalam masakan

  • Ketumbar mempunyai rasa yang menyenangkan kerana komposisi minyak pati tertentu. Ia digunakan dalam penyediaan ikan dan daging.

Minyak pati

  • Minyak pati yang diekstrak digunakan dalam produk makanan dan dalam pembuatan sabun. Ia pada asasnya digunakan sebagai agen perasa dalam industri minuman keras, koko dan coklat.