PENGENALAN

Tumbuhan Melastomaceae berasal di kawasan tropika dan subtropik, dengan jumlah lebih daripada 4,000 spesies di dunia. Di rantau Asia Tenggara sahaja, genus Melastoma terdiri daripada 22 spesies, 2 subspesies dan 3 jenis. Malaysia, sebahagiannya, dengan iklim tropika, adalah rumah kepada sekurang-kurangnya 12 spesies, kebanyakannya digunakan oleh orang asli dalam perubatan tradisional. Salah satu tumbuhan dalam keluarga Melastomaceae yang popular dalam kalangan rakyat Melayu ialah Melastoma malabathricum. 

M. malabathricum berasal dari Asia tropika dan Kepulauan Pasifik. Tumbuhan ini adalah salah satu rumput yang paling biasa yang tumbuh dengan liar dan tersebar melalui kawasan tropika, terutama di kawasan lembab, dan boleh didapati di Kepulauan Lautan Hindi, di seluruh Asia Selatan dan Asia Tenggara, China, Taiwan, Australia dan Lautan Pasifik Selatan. Sepanjang Malaysia, terutamanya, tumbuhan ini sangat biasa di hutan tanah rendah dan gunung, terutamanya di tempat terbuka.

Nama "melastoma" adalah bahasa Yunani untuk "mulut hitam". Perkataan ini diambil kerana mulut mereka yang memakan buah atau beri pokok ini akan kelihatan gelap atau hitam. M. malabathricum adalah malar hijau dan bunga sepanjang tahun.

​KHASIAT DAN KEGUNAAN

  • Daun dikunyah, ditumbuk dan digunakan sebagai pes pada luka atau luka. Ia juga boleh dicincang halus dan diperah untuk mendapatkan air perahan untuk menghentikan pendarahan.
  • Daun digunakan untuk mencegah parut daripada cacar, dan untuk merawat disentri, cirit-birit, buasir, dan sebagai tonik.
  • Daun juga berguna untuk merawat ulser, ulser gastrik, parut, jerawat dan bintik hitam pada kulit.
  • Gabungan daun dan akar dalam bentuk serbuk digunakan untuk luka dan luka parut bagi membantu proses penyembuhan atau digunakan untuk melegakan ketidakselesaan buasir.
  • Gabungan daun dan bunga digunakan dalam rawatan kolera, cirit-birit, demam yang berpanjangan, disentri, leucorrhoea, luka dan penyakit kulit.